Header
Саопштење PDF Print E-mail

Саопштење о броју убијене дјеце у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома у Независној држави Хрватској.

 

Проучавајући документа, сведочења, изјаве преживелих жртава, судско-медицинских и судско-антрополошких ископавања, објављених података, као и свих других доступних извора Међународна коисија за истину о Јасеновцу је донела закључак да су Хрвати и Муслимани у Независној држави Хрватској, после жестоког мучења, лишавања хране и воде, излагања хладноћи и мразу, излагања паразитима и инфекцијама побили преко 110 000 српске, јеврејске и ромске деце млађе од 14 година.

 

Хрватска је била једина земља на свету која је имала концентрационе логоре за истребљење мале деце. Нерођена деца, извађена из распорених трбуха трудних жена нису укључена у наведени број жртава. Имена, порекло и старост су утврђени за  више од 33 000 деце, што је приближно једна трећина уморене деце.


Римокатолички свештеници (углавном Фрањевачког реда) и часне сестре, представљали су најгрозније убице, мучитеље и силеџије, који су мучили и убијали православну српску, јеврејску и ромску децу. Према законодавству које је донела Независна држава Хрватска, пљачкање, силовање, мучење и убијање Срба, Јевреја и Рома нису представљали кривично дело.

 

Римокатолички свештеници и бискупи су насилно покрштавали децу и преводили их у католичку веру. Многи сведоци, међу којима је било и католичких свештеника су потврдили да је Римокатолички надбискуп Загреба, иначе ратни злочинац Алојзије Степинац лично насилно покрштавао жртве. Римокатолички свештеници су силовали мале девојчице, а неки од њих су ове злочине записивали у своје дневнике, који су заплењени после Другог светског рата. Најпознатији католички свештеник који је убијао је био Фра Вјекослав-Томислав Мајсторовић-Филиповић из католичког самостана Петрићевац у Бања Луци, који је лично клао, мучио и касапио малу децу и пио крв из рана на њиховом врату. После Другог светског рата он је признао да је вршио ове злочине, био је осуђен и погубљен. Други католички свештеници су одсецали три прста десне руке деци тако да никада више не могу да се крсте на православни начин.

 

Већину српске, јеврејске и ромске деце су мучили и убијали обични грађани Хрвати и Муслимани (сељаци, занатлије, радници и интелектуалци, као и неки учитељи и наставници) захваљујући званичној политици државе Хрватске, као и неких ултранационалистичких организација какве су били усташе, крижари, домобрани и други.
Права истина о овом геноциду извршеном над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној држави Хрватској, као ни сви злочини против хуманости никада до сада нису били описани и исказани на званичном месту.


Бања Лука, 23.05.2011                      

Међународна комисија за истину о Јасеновцу