Header
Злочинци PDF Print E-mail

Анте Павелић - усташки поглавник.


Славко Кватерник, „доглавник“ - организовао је усташку војску која је била је створена од усташких јединица (добровољаца).

 

Еуген Дидо Кватерник - на челу усташке тајне службе ("Надзорна служба").

 

Такозвана „Усташка тајна служба“, или тачније, њено „Одељење III“, познато и као „усташка гарда“, била је задужена за оснивање, организацију и управљање концентрационим логорима у НДХ. Иако су суштински били једно те исто, „Одељење III“ старало се о оснивању, организацији и управљању логорима, док је „усташкој гарди“ припао задатак формирања војних јединица које су обезбеђивале логоре и извршавале задатке транспортовања Срба и Јевреја са околних територија до логора, а они су такође били ти који су непосредно убијали затворенике.

 

Први човек „Одељења III“ („усташке гарде“), а самим тим и логора, био је усташа Мијо Бабић, алијас „Ђовани“, а одмах до њега био је Вјекослав Лубурић, алијас „Макс“.

 

Ивица Матковић - први Лубурићев замјеник

 

Љубо Милош - трећи у рангу у логору Јасеновац

 

фратар Мирослав Филиповић-Мајсторовић - заповједник логора 3, а неко вријеме и заповједник логора у Старој Градишки, лично вршио убијања и мучења затвореника.


Јерко Маричић - члан усташког врховног штаба у јасеновцу


Стипе Прпић - члан усташког врховног штаба у јасеновцу


Хинко Пићили - нехумано поступао према затвореницима, према његовим нацртима у Јасеновцу је израђен крематоријум за спаљивање лешева.


Динко Шакић - официр у команди логора Јасеновац, истакао се у злочинима над затвореницима


Андрија Артуковић - учествовао у оснивању концентрационог логора Јасеновац, истакао се у злочинима над Србима на другим мјестима