Header
Жртве PDF Print E-mail

МЕЂУНАРОДНА КОМИСИЈА ЗА ИСТИНУ О ЈАСЕНОВАЧКОМ СИСТЕМУ ХРВАТСКИХ КОНЦЕНТРАЦИЈСКИХ ЛОГОРА ЗА ИСТРЕБЉЕЊЕ СРБА, ЈЕВРЕЈА И РОМА

 

САОПШТЕЊЕ О БРОЈУ ЖРТАВА

 

На основу проучавања више од хиљаду књига, чланака, изјава и докумената, као и на основу резултата судско-медицинских и антрополошких ископавања и проучавања, Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрацијских логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома у току Другог свјетског рата издаје сљедеће саопштење:


У великом броју објављених докумената и изјава о броју побијених жртава у јасеновачком систему хрватских концентрацијских логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома изнијет или претјерано велики или претјерано мали број жртава. Хрватски званичници и штампа за вријеме Другог свјетског рата износили су претјерано велики број особа убијених у Јасеновцу и тврдили су да су "ријешили" проблем Јевреја и Срба убивши више од 1.400.000 особа. Недавно објављени документи војно-обавјештајних служби Њемачке и Италије показује да је ова цифра јако претјерана и наводе да Хрвати нису убили више од 700.000 особа. Преживјели логораши и професионални судско-медицински налази, као и ископавање јасеновачких гробница са слажу да број жртава између 700.000 и 800.000.


У новије вријеме хрватски званичници, истраживачи и кустоси Музеја у Јасеновцу тврде да је број жртава био далеко мањи јер они посједују имена и податке за мање од 83.000 особа. Они не помињу чињеницу да су многе жртве живе спаљене у пећинама, не говоре колико је лешева скухано да би се правио сапун у фабрици сапуна на терену, колико је жртава бачено у ријеку Саву, итд. Нама је познато да су стотине хиљада жртава приморане да пјешаче из своји села до јама у Доњој Градини гдје су преклани или убијени маљевима а да нису ни стигли у логор. Хрватски кољачи и убице су се међусобно такмичили да покажу које од њих успјешнији да убије више жртава у току ноћи. За многа насеља у БиХ знамо да су постојала само на основу аустријских података из 19. вијека јер су Хрвати успјели да побију све житеље, спале њихове куће и уклоне трагове насеља.


Међународна комисија је свјесна да нико неће бити у стању да прорачуна тачан број особа убијених у Јасеновцу, али за сада доступни подаци говоре да је ту страдало преко 700.000 Срба, преко 23.000 Јевреја и отприлике 80.000 Рома. Ове несрећне људе убили су Хрвати само зато што су били православни Срби, Јевреји и Роми. Хрватска је била једина држава која је организовала концентрационе логоре за малу дјецу. До сада су прикупљена имена и подаци за више од 30.000 дјеце. Хрватска је била једина земља гдје су жртве свирепо мучене прије погубљења.


Напори које улажу истраживачи и институције да прикупе податке о жртвама су позитивни, али веома тешко изводљиви.


Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрацијских логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома закључује да су Хрвати успјели да побију више од 700.000 Срба, преко 23.000 Јевреја и отприлике 80.000 Рома.


Бања Лука, 27. април 2009.